Dusičnany v zelenine
Odborná kniha pre ľudí, ktorí sa chcú dozvedieť, čo vlastne v zelenine konzumujú, akých častí zeleniny a ktorých zelenín sa vyvarovať vzhľadom na koncentráciu dusičnanov a iných škodlivých prvkov. Kniha sa detailne venuje všetkým aspektom pestovania, ochrany, ošetrovania a uskladňovania zeleniny a vplyv týchto činností na obsah dusičnanov v rastline.
Súčasný stav pestovania zeleniny charakterizuje vysoká koncentrácia
a špecializácia výroby, približujúca sa až k nežiadúcim monokultúrnym
spôsobom, zvýšené nasadenie ťažkej mechanizácie, využívanie zavlažovacích
zariadení, používanie dávok priemyselných hnojív vysoko prevyšujúcich
úroveň hnojenia v ostatných odvetviach poľnohospodárstva, ako aj
rozsiahla aplikácia najrozličnejších druhov chemických prípravkov. Žiaľ,
v súčasnom zeleninárstve sa venuje menšia pozornosť zásobeniu pôd
humusom súvisiaca s nedostatočným hnojením organickými hnojivami,
ktoré je práve príčinou enormnej chemizácie zeleninárstva.
Podstatne sa zvýšilo používanie dusíkatých hnojív. Dávky dusíka dosahujú
asi 120 kg na hektár. V intenzívnom zeleninárstve, pri zbere aspoň
dvoch plodín za rok, je množstvo použitých dusíkatých hnojív až dvojnásobne
väčšie. Tieto skutočnosti sú príčinou vysokého obsahu dusičnanov
v zeleninách, ktorý má nežiadúce následky pri ich konzume. Tento závažný
problém podrobne rozoberá táto kniha.
Umiestnenie: |
Knihy | Záhrada, pestovanie |
Autor: |
J. Prugar, A. Prugarová |
Edícia |
Rastlinná výroba |
Počet strán |
150 |
Rok vydania |
1985 |
Stav knihy |
4/5 zachovalá, bez poškodení |
Stav obalu |
bez prebalu, brožovaná, mäkká väzba |
Vydavateľstvo |
Príroda |
Kód |
104555 |
Skladom |
1.00 ks |
|